keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Kaikki langat käsissä?

Elämään kuuluu ruoanlaittoa. Kun on vauvaikäinen lapsi, tuntuu, että päivät on yhtä ruoanlaittoa. Tehdään soseet yhdelle, muu ruoka lopuille. Syötetään yhtä ja valvotaan toisen ruokaa. Välipalaa. Iltaruokaa. Puuroaikaan yhtä sorttia yhdelle, toiselle murustellaan puurohiutaleet. Tänä syksynä tarkoitus oli itse olla vhh-dietillä ja saada raskauskiloja pois. Se loi omat kuviot, kolmannen eri kattauksen.

Siivousta. Kun on kissa, tulee pölyn lisäksi karvaa. Kun on ipanat, on keittiön pöydän alunen törkeän näköinen koko ajan. Ikkunat täynnä lasten käden jälkiä. Kun on ryömivä vauva, kuola-maissinaksu-muu-tahma-lämpäreitä lattialla. Välillä tuntuu, että päivät on yhtä ruoanlaittoa ja tavaroiden järjestelyä. Yritän saada siivottua kunnolla kerran viikossa ja toisen kerran pikasiivouksen.

Elämään kuuluu myös pyykkäystä. Kun on ihminen, tulee pyykkiä. Joskus riitti, että kone kävi kerran, pari viikossa. Kun lapset on pieniä, kone saa käydä joka päivä. Minulla on tapana silittää vaatteet, tilavaatteiden kohdalla olen antanut periksi. Sekä miehen työvaatteiden.

Kissan ruokinta. Kissan vessan siivoaminen. Kissankin oikeudesta saada hellittelyä on huolehdittava.

On myös mukava harrastaa. Tehdä jotain kodin ulkopuolella - tai edes omassa rauhassa. Miehellä on bändi, jääkiekko ja salibändi. Suhteellisen kiinteillä ajoilla toimivat harrastukset, jonne mies menee työvuorojensa antamissa rajoissa. Minä käyn ratsastamassa kun sää sallii ja aikataulu antaa. Kirjoittaisin ja maalaisin myös mielelläni. Tekisin käsitöitä. Tänään sanoin ääneen, että kaikella rakkaudella te kaikki muut, mutta nyt olisi ihana kääriytyä viltin alle suklaan ja kirjan kanssa täysin hiljaisessa ja tyhjässä talossa.

Ja kun on ne lapset, kuuluu elämään heidän huoltaminen. Ei vain ruokkiminen, vaatettaminen, nukuttaminen ja puhtaana pito. Iippo tarvitsee touhuilua (askartelua, maalailua, lukemista, leikkiin innostamista, ulkoiluttamista) ja läheisyyttä. Kertullakin on omat tarpeet.

Elämän yleistilassa tämä kaikki jotenkin hoituu. Jollakin ihmeen konstilla aamusta iltaan tämä kaikki tulee hoidetuksi mielestäni arvosanalla kohtalainen tai hyvä. Elämä ei kuitenkaan aina ole sitä yleistilaa. Vai missä vaiheessa joku muuttuu yleistilaksi: kauanko pitää leikkiä sairastupaa, että se muuttuu yleistilaksi ja terveenä oleminen on poikkeus?

Meillä on sairasteltu nyt enemmän ja vähemmän 82 päivää. Kerttulin ripulin kanssa on taiteiltu 26 päivää. Jossain vaiheessa edellä esitellyn elämän peruskuviot alkavat rakoilla.

Yleensä ensimmäisenä alkaa talon tasoille kertyä lehtiä, kirjoja, piirustuspapereita - ne vain jäävät viemättä takaisin. Enkä myöskään kerää enää lasten leluja pois kuin yötä vasten. Kun alkaa tulla valvomista, alkaa suklaan syöminen. Pidin syksyn mittaan kohtalaisen hyvin kiinni muuten vhh-linjasta, mutta suklaa hiipi iltoihin.

Seuraavassa vaiheessa alkaa kärsiä silittäminen. Pyykkään, mutta kuivatut vaatteet jäävät odottelemaan silitystä kodinhoitohuoneen pöydälle. Sitten alkaa jäädä kissa heitteilla ;-) Se ei pidä itsestään meteliä, joten sen ruokkimisen muistettavaksi on välillä ihan oikeasti pinnisteltävä. Etenkin kesällä, kun se ei edes juuri ole sisällä. Kissanvessan puhtaana pitäminen muuttuu suuri piirteisemmäksi. Jokaista pissiä ei olla heti lapioimassa pois. Tämä vaihe on vielä aika yleinen lapsiperheessä ja hoidan sen yleensä ylikierroksilla, eli klaaran kaiken tarvittavan jollain ihme pöhnällä ja väsyn vain lisää.

Sitten joskus käy niin, että poikkeava tila alkaakin venyä pidemmäksi kuin muutamat viikot. Esimerkiksi pariksi kuukaudeksi. Tai kolmeksi. Nyt tiedän, mitä silloin tapahtuu. Tulee sellainen olo, että langat ei oikein pysy käsissä. Lähes kaikki perustoiminnot jumiutuvat. Talossa on suhteellisen kaaosta; pyykkivuori kasvaa, joskus pestyt ja edelleen silittämättömät vaatteet ovat kasassa, josta epätoivoisesti etsin puhtaita kalsareita pojalle - ja kun niitä ei ole, saan kyllä edelleen pyykkikoneen päälle. Ruokin myös lapset ja miehen. Jopa kissan Iippon avustuksella (eli samalla kun teen ruokaa Iippo kuskaa kissan ruokakupit ja minä täytän ne). Ruokavalio ei loista mielikuvitusta, enkä osaa ajatella sitä hetkeä pidemmälle, joten en saa tehtyä isompia ruokamääriä, josta riittäisi seuraavalle päivälle. Iippo muuttuu kiukkuiseksi ja tottelemattomaksi koska ei saa minusta niin paljon irti kuin tuntuisi tarvitsevan. Väsyn lisää. Sukka tarttuu lattiaan, kissa syö pöydän alta. Siivouspäivä pyritään edelleen pitämään, onneksi mies on apuna. Porkkanat jäätyvät rappusilla olevaan sankkoon, koska seuraavaa kakkaa jännittäessä ei tule mieleen alkaa niitä raastamaan. VHH-dietistä ei enää puhuta, koska en muista muutenkaan syödä - tai lähinnä en jaksa ajatella sitä, koska huoli ripuloivasta on niin kova. Ja huolikin varmasti kasvaa stressin myötä. Harrastukset rupeavat helposti jäämään, koska opiskellakin haluaa ja ratsastamaan lähteminen vaatii sen Lähtemisen, mikä tuntui välillä ylivoimaiselle ajatuksenakin. Nyt tämän ajanjakson loppupäässä pidin kyllä tiukasti kiinni siitä, että lähdin. Sain muuta ajateltavaa. Yleensäkin oleminen kotona oli yhtä haahuilua, tekemisestä toiseen - mitään en kuitenkaan saanut tehtyä.

Ja nyt kyse on "kuitenkin" vain tämmöisestä lastentautisyksystä, ei mistään vakavasta sairaudesta kenelläkään. Tuo Kerttulin ripuli on ollut itselle se kaikista rankin, imetyksen lopettamisineen. Tuntuu valtavan pahalle, kun ei saa antaa lapselle sitä, mitä se niin kovasti kaipaa - ja minkä tietää olevan hänelle luontaisesti tärkeää. Samalla se ahdistus, että jos en saakaan enää imettää! Yllätyin tästä henkisestä taakasta, koska olen kuitenkin imettänyt jo 8 kk. En vaan halua päästää tästä vielä irti. En näin. Nythän alku viikko on totuteltu taas maitoon ja voi sitä vakavuutta, millä Kerttuli on käyttänyt lapsen oikeuttaan <3


Tämän syksyn opiskelujen myötä tutustuin pintaraapaisun verran stressiin. Siihen, että meillä jokaisella on omat tapamme selvitä stressistä (ja kriiseistä) ja että näihin tapoja olisi hyvä selvittää jo "etukäteen", jotta niistä voimaantuu
parhaiten tarvittaessa. Itsetuntemuksenkin vuoksi. Luulisi, että tämän syksyn jälkeen tuntisin omat keinoni! Mitä ne siis ovat?

- Itku. Itke tunti ja jaksa viisi.
- Musta huumori. Kakkahuumorin uudet ulottuvuudet.
- Henkisyys. Kaikki kuitenkin on Korkeemmas Käres, vaikka välillä on niin älyttömän vaikea jättää asiat Isän käteen. Minä ainakin silti roikun neuvomassa...
- Sosiaaliset suhteet. Kerttulin ripulin käänteet tietää 238 kaveria jo ainoastaan Fb:ssa. Vanhemmat. Äiti, joka on maailman pahin huolehtija, sanoi minulle, että "nyt lopeta se huolehtiminen" :-D
- Hevonen. Todennäköisesti saatava oma, stressi helpottaisi vielä paremmin Omalla hepalla.
- Suklaa.

Jäin miettimään, että jos julistaisin tässä stressin hallintakeinoksi sen, että "osaan antaa periksi rutiineista" niin se kuulostaisi paljon paremmalle kuin sotkuinen talo. 

I have a dream. Toivon, että kun joulukuu alkaa, meillä on rauha maassa ja mahassa. Toivon, ettei illalla huokaistessa ole silti sellainen olo, että joku puristaa mahassa. Toivon, ettei tarvitse miettiä joka itkua ja ätinää, että onko sillä joku kipeänä. Arvailla joka ihottumaa ja kutinaa allergiaksi. Analysoida joka ikistä kakkaa niin, ettei enää muista, mikä on normaali vauvan kakka. 

Kiitos sinulle, joka luit tämän tekstin, etkä tehnyt ilmoitusta lasten-, kissain- tai aviomiestensuojeluun :-D







2 kommenttia:

katja kirjoitti...

Elämä on monenlaista. Nyt voisi olla hyvä istahtaa vaikka kupposelle ja ihmetellä yhdessä. Voit uskoa, että mulla olisi oma lista tehtävänä tämän hetken elämästä, ja kenenkään listaa ei voi verrata toiseen. Elämä kun on henkilökohtainen kokemus, kaikkine suhteineenkin! ja silloin on turha tulla sanomaan, että tiedän miltä tuntuu - eihän kukaan tismalleen tiedä! Mutta, aina voi tarjota tukea, apua ja armoa - varsinkin me äidit toisillemme! Olet mielessä rakas ystävä, täällä olisi melkoisia Houkutuksia istua tunti jos tovikin, alapas harkitsemaan reissua!

AnneMaria kirjoitti...

Voi, kuule meillä oli viimeksi siistiä viime jouluna. Oikeasti! Katoin videolta, että meillä oli. Olin silloin viimeisilläni ja äippä tuli avuksi ja siivottiin. Sen jälkeen, kun tuli kolmas lapsi siisteys loppui... Nyt, kun L lähentelee vuotta alan nähdä enteitä siisteydestä, pieniä hentoja häivähdyksiä... Mutta kaikkeen tottuu, sotkuunkin. Mutta siihen hallitsemattomuuden tunteeseen ei kyllä totu.