VAROITUS.
Teksi sisältää paljon tissiä,
joten jos se sinua ahdistaa,
voit skipata tämän päivityksen.
joten jos se sinua ahdistaa,
voit skipata tämän päivityksen.
(En koe luontevaksi sanaa rintaruokinta.)
Heti synnyttyään Kerttuli oli minun paidan sisällä neljä tuntia, yllään vain vaippa. Silloin neljän tunnin jälkeen luovutin viimein vastahakoisesti pienen, lämmöstä punaisen tytön hoitajalle tutkittavaksi ja puettavaksi. Kun hoitaja palautti vauvan, otin sen takaisin kainaloon. Siinäpä se Kerttuli nukkui koko sairaala-ajan. Minun kainalossa. Ihmettelin sitä rauhaa, mikä itsellä oli. En jännittänyt vauvan hoitoa, niin kuin esikoisen kohdalla. Tuntui niin paljon luontevammalle, että nautin vauvasta koko ajan. Pitäen häntä siis kainalossa lähes tauotta.
Kotiin tultuamme Kerttuli nukkui kyllä myös omassa sängyssä, mutta aika
pian iski laiskuus imettää kerrasta toiseen istualleen nousten,
hankalassa asennossa kenkottaen ja nukahtamispisteessä huojahdellen.
Kerttuli muutti takaisin kainaloon, maitobaariin. Pikkuinen myös
tietenkin nukkui paljon levollisemmin minun läheisyydessä ja melko pian
ei enää muualla suostunutkaan nukkumaan. Vielä elokuussa yöt oli ihan
kohtuullisia, vauva heräsi syömään 3 kertaa yössä. Sitten kaiken tämän
sairaan syksyn repaleisten öiden myötä kävi niin, ettei tissillä vain
käyty vaan siinä ollaan. Yhä edelleen viime yönä, koko ajan. Jos yritin
välillä siirtää pois ja saada itselle nukkumatilaa, alkoi välitön
kätinä. Tyttö on lisäksi semmoinen Tintta-Iita, että jos tissi
pimeämässä ei heti osu suuhun, suuttuu hän niin täpäkästi, että sitten
ei enää tissiä tarvitse yrittäkään. Sitten kannetaan ja pyydetään
anteeksi epäonnistumista ja luvataan parempaa keskittymistä seuraavalla
kerralla.
Jo esikoisen aikaan luin paljon varoitteluja siitä, ettei vauvaa pitäisi nukuttaa tissille. Että vauvat haluavat herätä samasta tilanteesta, johon ovat nukahtaneet. Jos tilanne on sama kuin nukahtaessa, vauva oppii myös nukahtamaan itse. Jo esikoisen aikaan laimin löin tätä ohjeistusta. Minusta tuntui älyttömälle herättää jo nukahtanut vauva, jotta hän huomaisi siirtyvänsä omaan sänkyyn. Käytimmekin nukuttamisesta termiä tissi-tainnutus. Kyllä, tästä seurasi se, ettei Iippo 2-vuotiaanakaan vielä osannut nukahtaa itse, vaan hänet nukuttamalla nukutettiin. Saimme kuulla tästä huomautteluja, mutta itse koimme, että meillä on sen verran tässä elämässä aikaa, että ehdimme nukuttaa lapsen. Pian 2-vuotissynttäreiden jälkeen Iippo muutti omaan sänkyyn ja oppi nukahtamaan itse. Kerttulia yritettiin heti alkuun opettaa nukahtamaan itse. En tiedä. Ehkä lapsissa on eroja? Kerttuli on nukahtanut 9 kuukauden aikana yhdesti itse sänkyyn. Muut kerrat itku on ollut melkoista. Kyllä, joskus olen melkein kateellinen, kun toiset vanhemmat vain jättävät vauvan sänkyyn ja sinne ne nukahtaa - nimittäin Kerttulihan meni sitten ääripäähän tässäkin asiassa, verraten Iippoon.
Puhun siis kahdesta eri asiasta. Nukahtamisesta ja nukkumisesta. Molemmissa mättää. Tai oikeastaan se on vain tuo nukahtaminen. Olen kasvattanut lapsestani tissi-toukan. Hänen nukahtamis-tilanteensa on "tissi suussani koen oloni turvalliseksi". Kun hän herää tuolla sängyssä yksin, eikä tissi olekaan suussa, tulee paniikki. Tämän vuoksi juoksemme pahimpina iltoina 6-7 kertaa makkarissa nukuttamassa lasta uudelleen. Siis välillä 21-00. Ja tämän vuoksi me itse valvomme tosi myöhään. Saadaksemme olla edes hetken ihan rauhassa.
Ja tämän vuoksi alkaa viikon päästä unikoulu. Minä muutan yläkertaan nukkumaan Iippon kanssa ja isi todennäköisesti tassuttaa. Odotan tätä valtavan innolla. Toiveikkaana. Ehkä helmikuussa meillä nukutaan illalla ja yöllä paremmin. Sinnehän on enää kuukausi :-)